Knutekål, hvit og lilla

18. august 2015

Knutekålen er en populær hos alle som smaker den, særlig rå rett fra åkeren.  Mild, sprø og saftig på smak.  Den sammenlignes med nepe eller kålrot, men er mye saftigere og mildere i smaken en disse.  

Den er rik på C-vitaminer. Er lett fordøyelig og har få kalorier.

Knutekål er en videreutvikling av vill kål. Gjennom 3000 år har det vært dyrket forskjellige typer kål, og denne varianten oppsto nordvest i Europa på 1500-tallet.

Knutekål kommer i en hvit og en rød variant, forskjellen er hovedsaklig utenpå, inni er begge variantene hvite. 

Bruk

Knutekål gjør seg best rå eller lett varmebehandlet slik at den beholder sprøheten. 

Knutekål må skrelles før bruk og brukes på de fleste områder som kålrot. Den er god smørdampet eller som stuing med litt muskat i. Smaken på knutekål er mildere enn kålrot, og det kan derfor ved koking lønne seg å tilsette krydder eller buljong i kokevannet. Knutekål kan også brukes i wok, raspet som råkost eller som snacks delt i staver sammen med dipp.

Egenskaper

Knutekål er rik på C-vitaminer.

Oppbevaring

Knutekål skal oppbevares kjølig, så langt ned mot 0 °C som mulig. Lagringsevnen er dårligere enn kålrot, men høy luftfuktighet gir knutekål holdbarhet i flere uker.