Mangold

18. august 2015

Mangold er en aseatisk bladgrønnsak. Fargene varierer noe mellom navnsorter, den kan være grønn, eller ha en rød stilk med grønne blader.

Mangold er en bete (kalles også for bladbete) og er en nær slektning av rødbete, men det er bladene som blir brukt som grønnsak. Utseendet kan minne om kinakål, men bladene er lengre og smalere. Mangold har en saftig og mild smak, og kan minne om spinat. 

Bruk

Liten mangold brukes omtrent på samme måte som spinat, bladene kan stekes, smørdampes eller stues. De tykke stilkene på vanlig mangold brukes mest som kokt grønnsak, de kan være litt bitre og er ikke gode i rå tilstand. Den grønne delen av bladene kan brukes rå i salater, men brukes mest stekt. Mangold er fin å bruke i wok.

Egenskaper

Rå bladbete er en utmerket kilde til vitamin C, vitamin A, magnesium og kalium.

Oppbevaring

Som med salat kan mangoldblader oppbevares i kjøleskapet i plastpose med noen dråper vann.

Hvis bladene har blitt litt slappe, kan du gi den et isbad.

Etter isbadet bør den få en omgang i salatslyngen for å bli tørr og få tilbake den crispy konsistensen.